Tłuszczownik – przeznaczenie i działanie

Separator tłuszczu (tzw. tłuszczownik) ma za zadanie zatrzymywać tłuszcze i ciała stałe ze ścieków pochodzących z miejsc żywienia zbiorowego, kuchni, restauracji oraz przetwórni spożywczych i innych miejsc wytwarzających ścieki o podwyższonej zawartości tłuszczów roślinnych i zwierzęcych, nie dopuszczając aby przedostały się do systemów odprowadzania ścieków. W separatorach tłuszczu substancje tłuszczowe oddzielane są od wody ściekowej z wykorzystaniem zjawisk sedymentacji i flotacji. Sedymentacja, czyli opadanie większych części stałych pod wpływem działania siły grawitacji, zachodzi w pierwszej komorze – osadniku. Osadnik nie jest niezbędny, ale zaleca się jego stosowanie w przypadku oczyszczania z tłuszczów ścieków zanieczyszczonych również zawiesiną. Może występować jako oddzielny zbiornik lub w wersji zintegrowanej – osadnik z separatorem. W komorze właściwej separatora cząsteczki tłuszczów (posiadające ciężar właściwy mniejszy od ciężaru wody) gromadzą się na powierzchni wody ściekowej, dzięki zjawisku flotacji.

Osad z tłuszczów, nagromadzony w komorze flotacji, należy regularnie usuwać za pomocą pompy ssącej (zajmują się tym uprawnieni odbiorcy przy wykorzystaniu środków ostrożności).

Jaki separator tłuszczu wybrać?

Producenci oferują separatory o różnych przepustowościach, pojemnościach i budowie, stworzone ze stali nierdzewnej lub plastiku. Dobór separatora tłuszczu powinien być uzależniony przede wszystkim od właściwości i ilości doprowadzanych do oczyszczenie ścieków. Ponadto powinien uwzględniać maksymalny przepływ i temperaturę ścieków, gęstość tłuszczów i olejów poddawanych procesowi separacji oraz wpływ środków wspomagających zmywanie.

Sklep Abakus Olsztyn posiada w swojej ofercie separatory tłuszczów firm: Delfin, Aco, Sotralentz