1. Nowoczesna kuchnia: zlewozmywaki – na co zwracać uwagę i jaki zlewozmywak najlepiej wybrać?

Nowoczesna kuchnia czy też odremontowane niewielkim kosztem stare pomieszczenie – w każdej musi się znaleźć miejsce na zlewozmywak. A ponieważ jest on sprzętem, z którego korzystamy wielokrotnie w ciągu dnia i praktycznie za każdym razem kiedy robimy coś w kuchni, warto poświęcić trochę uwagi aby wybrać taki, który będzie najlepiej spełniał swoją funkcję i nie będzie sprawiał kłopotów. Na co więc zwracać uwagę, aby wybrać najlepszy zlewozmywak?

Rodzaj zlewozmywaka

Zlewy kuchenne mogą być umieszczane bezpośrednio na podbudowie bez blatu – są łatwe w montażu i zapewniają dużą przestrzeń roboczą bez konieczności korzystania przy każdej czynności z blatu – takie zlewozmywaki nazywane są nakładanymi lub modułowymi.
Innym rodzajem jest zlew kuchenny wbudowywany, który jest umieszczony w podbudowie znajdującej się pod wycięciem w blacie.
Trzecim rodzajem jest zlewozmywak podwieszany (podbudowywany), czyli montowany od dołu w wycięcie w blacie.

Ilość komór

Wiąże się z intensywnością użytkowania oraz liczbą mieszkańców lokalu. Jeśli w domu jest zmywarka, lub z kuchni korzysta jedna czy dwie osoby, nie ma potrzeby instalacji dużego dwukomorowego zlewu. Pośrednie rozwiązanie to zlewozmywak 1.5 komorowy (czyli jedna duża komora i mała pomocnicza). W miejscach, gdzie kuchnie obsługują więcej osób sprawdzą się zlewozmywaki 2.5 komorowe (2 pełne komory i jedna mniejsza pomocnicza).

Wymiary

Wymiary są uzależnione, podobnie jak liczba komór, głównie od indywidualnych potrzeb użytkowników. Należy wziąć pod uwagę względy praktyczne – ilu jest mieszkańców, czy mamy zmywarkę, do jakich innych czynności będziemy używać zlewu, jak duża jest nasza kuchnia i czy  większy zlewozmywak nie ograniczy miejsca na inne ważne sprzęty.

Materiał

Mamy do dyspozycji dość dużą ilość materiałów, z których może być zrobiony nasz zlewozmywak. Przyjrzyjmy się najpopularniejszym:
    • Zlewozmywak granitowy – zlewozmywaki granitowe produkowane są z żywic syntetycznych i minerałów (granit, kwarc, krzem), ich zaletą jest trwałość, odporność na uderzenia, wysoką temperaturę, działanie substancji chemicznych, nie ulegają także przebarwieniom. Zlewozmywaki granitowe są najbardziej trwałe ze wszystkich typów. Nadają kuchni eleganckiego i luksusowego wyglądu. Ich wadą jest wysoka cena i stosunkowo duża waga.
    • Zlewozmywak stalowy ze stali szlachetnej – plusem jest trwałość i odporność tego gatunku produktów (zlewozmywaki ze stali szlachetnej są nierdzewne). Mogą mieć różne wykończenie powierzchni – lniane, satynowe, jedwabne. Wykończenie „na połysk” (gładkie) ma ten minus, że bardzo widoczne są wszelkie zacieki, a zlew należy do każdym użyciu wytrzeć do sucha.
    • Zlewozmywak stalowy ze stali emaliowanej – główną zaletą jest niska cena, kupowane najczęściej do użytkowania w miejscach, gdzie względy estetyczne nie są priorytetem . Zlewy emaliowane łatwo utrzymać w czystości i nie widać na nich zacieków. Nie są szczególnie trwałe, uszkodzenia mechaniczne mogą powodować powstanie odprysków.
    • Zlewozmywak ceramiczny – zlewozmywaki ceramiczne są odporne i wytrzymałe, mogą być także wspaniałą ozdobą kuchni (klasyczny elegancki wygląd), mają jednak dość wysokie ceny.
    • Zlewozmywak kompozytowy – zlewozmywaki kuchenne wykonane z żywic poliestrowych wzmacnianych włóknem szklanym są lekkie, trwałe i łatwe do utrzymania w czystości. Rynek oferuje szeroki ich wybór w najróżniejszych kolorach i wykończeniach.

Wyposażenie i dodatki

Wybierając zlewozmywak należy zwrócić uwagę na to, jakie dodatkowe elementy można w nim zamontować. Mają one duże praktyczne znaczenie podczas codziennego użytkowania zlewu. Wśród popularnych dodatków można wymienić: ociekacze, odsączarki, deski do krojenia, dozowniki detergentów, koszyki, suszarki do naczyń, automatyczne korki, zaślepki otworu baterii. Niektóre z nich są niezależne od zlewu, inne powinny być dopasowane do konkretnego modelu.

 

2. Nowoczesna kuchnia: baterie kuchenne – jakie są rodzaje i jaką wybrać?

 

Baterie kuchenne różnić się mogą sposobem montowania, a dokładniej mówiąc miejscem montażu. Wyróżniamy:

    • baterie kuchenne ścienne –  popularne kiedyś rozwiązanie, bateria kuchenna montowana jest na ścianie, bezpośrednio podłączona do złączy wody ciepłej i zimnej.
    • baterie kuchenne stojące (zwane sztorcowymi) – najpopularniejszy sposób montażu, bateria zlewozmywakowa zostaje umieszczona w otworach zlewozmywaka, a wszystkie przyłącza znajdują się pod nim. Także blaty kuchenne w większości nadają się do zrobienia w nich otworu na baterię i umieszczenia jej tam.

Ilość uchwytów pozwala podzielić baterie kuchenne na:

    • baterie kuchenne jednouchwytowe – jeden uchwyt, często w formie dźwigni o dwóch płaszczyznach poruszania się, służy do regulacji wielkości strumienia i do regulacji temperatury wody. Rozwiązanie to zyskało ogromną popularność dzięki dużej wygodzie obsługi – jednym prostym ruchem ręki (lub nawet nadgarstka itd., jeśli dłoń jest zabrudzona – o co w kuchni nietrudno) można szybko ustawić odpowiednią temperaturę i ciśnienie wody.
    • baterie kuchenne dwuuchwytowe – tradycyjne rozwiązanie, klasyczne dwa kurki wody ciepłej i zimnej. Obecnie wypierane przez baterie kuchenne jednouchwytowe. Nowoczesne kuchnie bywają nadal miejscem montażu baterii dwuuchwytowej, jednak ta w niczym nie przypomina klasycznej stalowej wylewki z dwukolorowymi kurkami, producenci oferują bardzo wyszukane stylizacje także w tej kategorii baterii.
    • baterie kuchenne bezdotykowe (bezuchwytowe) – włączają się automatycznie po wykryciu obiektu w pobliżu (czyli po podstawieniu rąk), są bardzo oszczędne.

Baterie kuchenne mogą mieć różne rodzaje wylewki:

    • ruchome (zwane też obrotowymi) – wylewkę można obracać wokół jej osi (kąt obrotu uzależniony od modelu)
    • nieruchome
    • wysokie – w kształcie litery C lub U
    • sprężynowe – z wyginaną wylewką
    • wyciągane – końcówka wylewki połączona jest z baterią elastycznym wężem, chowanym we wnętrzu wylewki kiedy nie jest używany. Bardzo praktyczne rozwiązanie, pozwoli z łatwością nalać wodę do wiadra lub dużego garnka, umyć nad zlewem większe przedmioty, czy opłukać łatwo i  dokładnie cały zlew
    • Składane – przydatne jeśli zlewozmywak znajduje się przy oknie, wtedy złożenie wylewki pozwala otworzyć okno na oścież np. do umycia

Ze względu na rodzaj powłoki, baterie kuchenne możemy podzielić na:

    • granitowe – bardzo odporne na zarysowania
    • ceramiczne – o wysokiej wytrzymałości
    • chromowa – jedne z najpopularniejszych baterii, wyglądają bardzo dekoracyjnie
Często spotykane są także baterie mosiężne czy ze stali nierdzewnej.
Dobrym wyborem będzie z pewnością bateria kuchenna termostatyczna – jednym pokrętłem ustawia się temperaturę wody (która zostaje zapamiętana, więc o ile nie wystąpi potrzeba zmienienia jej, tego pokrętła nie trzeba za każdym razem używać), a drugim moc strumienia. Największą zaletą baterii termostatycznej jest to, że bez względu na wahania ciśnienia, z kranu stale leci woda w pożądanej temperaturze. Ponadto nie trzeba każdorazowo regulować temperatury, co realnie oszczędza czas i zużycie wody (która zmarnowałaby się podczas nastawiania odpowiedniej temperatury).
Innymi rozwiązaniami oszczędzającymi wodę jest perlator montowany na końcu wylewki (napowietrza strumień wody, dzięki czemu wydaje się on większy i silniejszy, przy tym samym zużyciu wody) i ograniczniki blokujące dostęp do pełnej wielkości strumienia (temperatura może być także ograniczana w ten sposób).
Nowoczesna kuchnia to odpowiednie miejsce na baterie kuchenne z dodatkowymi funkcjami, w których tworzeniu prześcigają się producenci. Mamy już dostępne baterie kuchenne z wbudowanym zbiornikiem płynu dezynfekującego, z filtrami wody, wyświetlaczem elektronicznym informującym o temperaturze wody, z funkcją gotowania wody itp.